Tirana

Tirana

Albaniens huvudstad heter Tirana och har ca 2,8 miljoner invånare. Staden ligger i landets mellersta delar, i ”midjan” av Albanien. Här talas det naturligtvis albanska men många behärskar även italienska och engelska. Tack vare det smidiga läget är Tirana en perfekt utgångspunkt för den som vill utforska resten av Albanien. Det går således att åka norrut mot Theth och Valbona, eller ta buss, bil eller tåg söderut mot badorten Saranda och den historiska orten Gjirokaster.

I Tirana är det emellertid mycket att ta in och göra. Trots att Albanien varit så stängd från allmänheten under så lång tid har moderniteten och utvecklingen gått framåt i städer som Tirana. Här är utelivet mycket tydligt och livsglädjen smittar av sig på alla besökare.

Se och göra i Tirana

I Tirana finns en myriad av sevärdheter och lockelser som kan vara roligt att göra för en besökare. Det är också en stad där nattlivet gör sig påmint i stort sett varje kväll och under dagen är det förmodligen en av de lättaste städerna för att hitta genuina kaféer. Staden har också blivit omtalad för att vara en av kontinentens mest kafétätaste platser. Här får du tips på sevärdheter och aktiviteter i Albaniens huvudstad.

Bestig Pyramiden i Tirana

Mitt i centrum ligger Pyramiden eller som man också kallar den – Enver Hoxhas museum. Invigningen skedde 1988. Monumentet upprättades till minne av den kommunistiska politikern Enver Hoxha och är idag ett bestående minne som får Albanien att erinra sig om den tidsperioden. Pyramiden ska gärna bestigas på eget bevåg, men var försiktig när du klättrar uppåt!

tirana pyramid panorama - Tirana
Tiranas egen pyramid mitt i centrum.

Picknicka i Grand Park vid sjön

Tiranas oas heter Grand Park och är en lummig stadspark mitt i staden. I parken finns en konstgjord sjö där man kan ut och ro, lägga sig och sola eller läsa en bok samt ha picknick vid strandkanten.

Vandra på Datjiberget

Bakom Tirana reser sigiDatjiberget, till vars topp du kan ta en gondol. Det går även att vandra i omnejden och i nationalparken. På bergets topp ligger en mysig restaurang där du kan sätta dig och äta lunch eller bara ta något att dricka när strapatsen är avslutad. Denna restaurang snurrar också 260 grader så du får mycket utsikt för pengarna. För dig som inte gillar att vandra räcker turen upp med gondolen mer än tillräckligt.

Ta sig hit och ta sig runt

Tiranas flygplats är extremt liten trots att det är huvudstadens flygplats och den enda som trafikeras av internationella flyg. Tyvärr går ännu inga direktflyg dit från Sverige och inte heller till övriga delar av Albanien. Men med tiden väntas detta att förändras. Nu kan man enkelt ta charterflyg eller direktflyg till Grekland, för att sedan ta färja över till Albanien och Saranda, alternativt bil eller buss om man åker andra vägar. Det går naturligtvis också att mellanlanda i t.ex. Wien eller någon annan europeisk stad innan flyget går vidare till sin slutdestination på Tiranas flygplats Moder Teresa.

Från flygplatsen är det enklast att ta sig till staden med taxi. Resan tar drygt 20 minuter och kostar ca 200 kronor. Vill du hellre ta flygbussen sjunker emellertid priset till ca 20 kronor färden. Bussen går varje timme mellan kl. 06 – kl. 18.

Ta sig runt

Återigen, taxi är både billigt och ett effektivt sätt att ta sig runt i Tirana och Albanien överlag. Inom staden råder det fastpris oavsett var du ska åka. I övrigt är det bäst att ta sig runt till fots, eftersom Tirana inte är någon storstad. Dock finns det lokalbussar till mycket billiga priser men de går inte snabbt och stannar dessutom var och varannan minut. Vill du göra längre utflykter kan du dela minivans eller buss med flera passagerare. Bussarna kallas furgons. För längre utflykter är hyrbil ett bra tips. Den kan hyras av internationella firmor som inser vikten av försäkringar och dylikt. Biluthyrning.com har gjort en hel reseguide till att hyra bil i Tirana, läs den här!

Shopping

Även i en liten storstad som Tirana kan du fynda till förmånliga priser. Albanien är ett billigt land, än så länge, och har många lokala produkter som inte kan köpas hemmavid. Ta en tur till Nya Basaren som nyligen har fått sig ett rejält ansiktslyft. Här kan du hitta både råvaror, kryddor, sötsaker samt massor av souvenirer och småsaker att ta med till vänner och familj. Att strosa omkring här bjuder även in till nya bekantskaper eftersom albanerna gärna slår sig i slang med folk från både när och fjärran.

Eftersom turismen i landet börjar ta fart så lär du märka att det finns alltfler exklusiva butiker och köpcentrum som öppnar upp. Smycken, mat och keramik är typiska albanska varor som kan hittas till låga priser. Området Bulevardi Gjergj Fishta är berömt för sin unika keramik och sina handgjorda smycken.