Ta sig runt i Albanien

Ta sig runt i Albanien

Eftersom Albanien inte ännu har haft chansen att rusta upp vägar och järnvägsnät så kan det verka som om tiden stått stilla här. Misstolka dock inte denna fras som att det skulle vara en omöjlighet att ta sig fram med bil, buss eller tåg. Förvisso håller generellt albanska vägar och kollektivtrafik inte samma standard som de i de utvecklade länderna i Europa, men det betyder inte att du inte kan ta dig runt och upptäcka landet. I den här guiden får du en beskrivning på de bästa sätten att ta dig runt i Albanien, varvat med annan fakta som kan komma väl till pass.

Hyrbil – ett av de rekommenderade färdsätten för att upptäcka Albanien

Det kanske verkar som en konstig idé att hyra en bil och ge sig ut i det albanska landskapet, när trafiken är känd för att vara lite hetsig och vägnätet inte fullt så utbyggt som det borde vara. Men i Albanien är en bil nyckeln till att ta sig runt snabbt och effektivt i egen takt. Det gäller bara att vara uppmärksam på skyltning och medtrafikanter.

Att hyra bil i Albanien är mycket billigt. Ofta kan du räkna med ca 160 kronor per dag och för det priset får du en bra bil. Observera att bilarna ofta är av den mindre modellen, vilket också är tacksamt på de smala och ibland knaggliga vägarna.

  • TIPS! Boka hyrbilen hemifrån på nätet! Då kan du vara säker på att alla försäkringar och säkerhetsåtgärder ingår eftersom att beskrivning står på svenska.

Den albanska kollektivtrafiken – tåg, buss m.m.

Kollektivtrafiken är på många håll i Albanien inte lika utvecklad som t.ex. här hemma. Dock är det mycket billigt att ta sig från den ena orten till den andra, oftast inte mer än några tior i kostnader för en biljett. Tågnätet fungerar men tågen går inte speciellt fort och det kan ta en heldag att komma fram, trots att slutdestinationen inte är så avlägsen som den ger sken av.

Ta hellre bussen om du ska ut och åka i Albanien. Många långfärdsbussar är kollektivbussar, där passagerarna delar på priset, vilket gör att du kommer ännu billigare undan. Från huvudstaden Tirana går dagligen både flygbussar och vanliga bussar till olika slutmål i landet.

  • Det finns utstakade busshållplatser men chaufförer kan stanna och ta upp liftare och folk när de själva känner för det. Tänk också på att tidtabeller kan ändras lite hipp som happ.

Taxiresor – billigt och smidigt

Inne i städerna rekommenderas taxiresor som inte brukar kosta mer än 8 kronor eller 100 lek (albanska valutan). Taxi är det allra vanligast transportsättet inne i städerna eller till närliggande orter och inte sällan förekommer ett fastpris för olika rutter, bl.a. inne i Tirana. Många gånger går det också att dela på taxiresor med andra människor.

Guidade turer

Det går utmärkt att boka guidade turer inom städerna eller för olika utflyktsmål i Albanien, men ännu finns inga sightseeing-bussar som Hop-on/Hop-off som det ofta gör i andra storstäder. Istället anordnas iwalking tours/i i exempelvis Tirana och Berat. Turerna kostar mellan ca 18-24 euro och tar ett par timmar.

  • Även om albaner använder lek som valuta föredrar många inrättningar, restauranger, taxichaufförer m.m. att få betalt i euro.

Prisnivåer

Helt klart är Albanien ett billigt land. Det är också därför många väljer att resa dit. En lunch kostar nästan aldrig mer än 30-40 kronor, en taxiresa inom staden 8 kronor, och en vattenflaska 2 kronor. Du kan alltså semestra i landet och få mycket valuta för pengarna. Betala gärna med euro eftersom det anses som en fördelaktig valuta i Albanien.

Säkerhet Albanien

Många albaner har en tradition att hämnas på varandra när det rör sig om släktfejder och annat groll. Säkerheten för många albaner är därmed ett problem eftersom blodshämnden går i arv i generationer. Detta gäller dock inte för turister. Rent allmänt är Albanien är ett säkert land att turista i men rån och inbrott förekommer. Var vaksam och gå inte ut själv på tveksamma platser efter mörkrets inbrott.

  • Sjukhusstandarden är låg jämfört med Sverige. Se till att ha en heltäckande reseförsäkring med dig när du reser till landet.