Dhermi

Dhermi

Dhermi är ytterligare en albansk badort i söder vid Joniska havet som är relativt nära länkad med Himara. Hit kommer turister från när och fjärran som vill ha lugn och ro, bada, gå på nattklubb och rå om sig själva. Dhermi är precis som närliggande Himara berömd för sina gudomliga stränder. Utmed strandpromenaderna flockas folk på kvällarna på grund av de många strandbarerna som öppnas. Här finns det också goda möjligheter att hitta rumsuthyrare som ger förslag på fina rum till ett fyndpris av ca 200 kronor/natten.

Se och göra i Dhermi

Dhermis lilla storlek har gjort den till en typisk badort som emellertid inte påminner om ett vanligt charterresmål. Orten är stillsam, harmonisk men ändå full av livsglädje. Så vad kan man då sysselsätta sig med i Dhermi?

Dyk vid Piratgrottan

Snorkling och dykning är de vanligaste aktiviteterna i och runt Dhermi. Söder om huvudstranden ligger en grotta som kallas för Piratgrottan. Hit kan du ta dig med hyrbåt eller Jetski och dyka eller snorkla för att speja på havsanemoner, sjöstjärnor och vattenväxter.

Festa loss – i Dhermi samlas den exklusiva skaran

Låt inte Dhermis lilla yta lura dig. På natten omvandlas denna lugna pärla till en stor och exklusiv nattklubb, full av barer och diskotek. Under juli – augusti spelar liveband och musikevenemang hålls. Ta gärna en drink på Havana Beach bar – där kommer du garanterat se kändisar och vackra människor. I Dhermi klär man upp sig, loungar och umgås med klass. Faktum är att många i det albanska jetsetet stannar till här när de tar sig från det ena stället på rivieran till det andra.

Vandra i bergen

Detta trendiga sommartillhåll har också möjligheter till aktivitet och äventyr. Bakom orten reser sig berg där du kan vandra och göra utflykter. Bergen inbjuder också till en lokal känsla i det annars så hippa Dhermi. Upp och plocka doftande örter, titta på getterna och besök någon undangömd bergsby och hälsa på lokalbefolkningen.

Ta sig hit och ta sig runt

Resesmarta turister flyger först till Korfu och tar båten till Saranda och vidare med buss. Det går naturligtvis också bra att flyga till och besöka Tirana – Albaniens huvudstad – och åka vidare genom landet som en roadtrip, hyra bil kan du göra på flygplatsen. Från innerstaden går även med jämna mellanrum bussar till Dhermi. Resan tar 7-8 timmar. Det går också färjor från italienska Brindisi till Vlora och Saranda, där överfarten kostar drygt 435 kronor. När du anländer kan du ta en anslutande buss till Dhermi.

Ta sig runt i Dhermi

Inne i staden går man generellt överallt eftersom avstånden är korta. Dock går det bussar till närliggande orter som Himara och Saranda. Du kan också hyra en båt och åka vattenvägen vilket blir en utflykt i sig. Vill du se omnejderna, är en hyrbil det allra bästa tipset för en lyckad semester. Bilar hyrs lättast på flygplatsen där de välkända uthyrningsfirmorna finns.

Shopping

I Dhermi är det inte så mycket modeköp som väntar men väl råvaror och mat. Passa på att köpa hemmagjord olivolja och albansk honung – den sägs vara en av de bättre just i Dhermi. Vid stranden kan du hitta småbutiker där du kan strosa och fynda souvenirer, godsaker och hantverk.