Resa till Albanien

Resa till Albanien

Albanien ligger förvisso inte alltför långväga från Sverige, men eftersom landet under många år slutit sig under en kommunistisk diktatur, har turismen inte hunnit blomma upp riktigt ännu. Dock är den på god väg, och alltmer märks det av att folk sneglar mot detta mystiska land som faktiskt har en hel del att erbjuda. För att komma till Albanien kan du flyga, bila, åka tåg m.m. I den här guiden får du en hum om hur du på olika sätt kan komma ned dit.

Flyg med charter eller reguljärt

Det går ännu inga svenska charterflyg till Albanien, men väl till Korfu och de olika grannländerna, från vilka det går färja eller buss vidare till den aktuella orten. Albaniens badorter som Saranda och Ksamil är de platser i landet som legat i blickfånget de senaste åren. För att komma hit kan du ta ett direktflyg med Norwegian under högsäsong till grekiska Korfu och vidare med båt över vattnet. Till Korfu går även chartrade plan från Apollo och liknande researrangörer. Dessa företag anordnar självfallet transfer på plats.

Det går även att flyga med många olika europeiska flygbolag till Tiranas flygplats Moder Teresa och ta sig vidare med buss, tåg eller hyrbil. Dock fordras åtminstone en mellanlandning. Förbindelserna mellan Grekland och Albanien är mycket bra, så om du vill flyga till en grekisk flygplats först och ta dig över gränsen, är det inga problem. Viss planering kan krävas för resenärer som väljer alternativ som tillsammans med flyget innefattar buss- eller tågtrafik men å andra sidan kan det vara både roligt och spännande att se sig omkring.

Våghalsigt bilande till Albanien

Vem har sagt att man måste ta flyget? Till Albanien går det bra att bila och du kan ta flera rutter. Åker du genom Tyskland och vidare genom östländerna som Tjeckien och Ungern samt Serbien och Montenegro, kommer du fram snabbast. Räkna med 25 – 26 timmar om du kör i ett, annars kan det vara värt att övernatta på vägen, vilket berikar bilsemestern än mer och förser dig med spännande intryck.

Ta tåget till Albanien – Galenskap eller äventyr?

Järnvägssträckorna i Albanien är inte som i övriga Europa. Tågen tuffar fram i mycket sakta mak och även om biljetterna är extremt prisvärda, så tar det tid att komma fram. Från Sverige ned till Albanien finns det dock givetvis en möjlighet att ta järnvägen. Med ett Interrailkort kan du luffa runt i egen takt och hoppa på tågen i de länder som ingår i kortet. Dock ingår inte Albanien som land i Interrailkortet, så du kan inte utnyttja det på plats utan måste köpa enskilda biljetter för att ta dig fram när du kommer över gränsen. Kortet är dock giltigt i grannländerna och de närliggande staterna som Montenegro, Grekland, Ungern, Makedonien m.fl.

Färjetrafik Italien – Albanien

I dagsläget finns 4 italienska hamnar som trafikerar 3 albanska hamnar om du först vill åka till Italien och ta dig över Otrantosundet till Albanien. Den smidigaste rutten trafikerar Brindisi – Vlora eller Brindisi – Saranda med rederierna European Ferries samt Red Star Ferries. Resan tar mellan 7 – 11 timmar beroende på om Vlora eller Saranda är slutdestination. Övernattning ingår. Sammanlagt skjutsar 5 rederier resenärer till och från Albanien via Italien.