Mat- och dryckeskultur

Mat- och dryckeskultur

Det albanska köket är ett virrvarr av influenser från Grekland, Italien, Turkiet m.m. För det första är maten mycket smakrik och många som prövar albanska rätter för första gången, blir hänförda direkt. Den stora fördelen är att maten är lagad med närodlade och naturliga läckerheter och råvaror vilket gör att du många gånger slipper få i dig syntetiska ämnen. Faktum är att det faktiskt inte ens finns en McDonalds i huvudstaden Tirana. I Albanien äter man olika från plats till plats, beroende på om du befinner dig längs kustremsan eller i inlandet, i mittendelen eller i norr eller söder. Utmed kusterna är det fisk och skaldjur som gäller och inåt landet brukar det vara vanligare att äta kött eller fågel.

Exempel på albanska rätter och drycker

Mycket av den albanska kokkonsten är influerad av Grekland. Dock finns det många kvalitativa pizzerior som baserat sin kunskap och sina menyer på italiensk matlagning.  Låt oss berika oss med namnen på några typiska albanska maträtter som säkerligen får det att vattnas i munnen på dig.

  • Tavё kosi – Grillat lamm i yoghurt och ägg med kryddor och ris. Bakas i ugn. Går även att laga med kyckling.
  • Byrek – En slags paj fylld med ost, keso och/eller spenat.
  • Fërgesë – En rätt gjord på paprika eller lever, vilket man vill. Beroende på hur de är tillagade, räknas de som förrätt, respektive huvudrätt.
  • Sea-bream och Scampi – Två fisk- och skaldjursrätter som är typiska för staden Dürres och rivieran.
  • Petulla – Ett sött, friterat bröd som rullas i sylt, socker eller honung och kan doppas eller ätas med feta samt olika dipsåser.
  • Raki – En albansk dryck gjord på fermenterade vindruvor, aprikoser eller plommon. Sött och gott och sägs ha läkande egenskaper vilket gör att den också används för medicinska syften då och då.
  • Kuqaleshe – Ett känt albanskt öl.
  • Skanderbeg – Den albanska konjaken.

Den albanska restaurangkulturen

För det första måste man understryka att kafékulturen är extremt utbredd i Albanien. Det är således vanligare att gå på kafé än att gå ut och äta. Dock är restaurangutbudet mycket stort, speciellt nu när turismen börjar blomma ut. Vissa restauranger stänger för vintern, men det är långtifrån alla.

Ofta ligger matinrättningarna eller restaurangerna i klungor i städerna. Det är relativt ovanligt med engelskspråkig personal men har du tur kan du stöta på dem i Tirana eller vid badorterna där många olika nationaliteter befinner sig. Var beredd på att allt som står på menyn inte serveras varje dag. Ibland kan en maträtt endast vara tillgänglig under vissa veckodagar. Det bästa är att fråga personalen om lokala eller berömda rätter, eftersom alla inte ens står på menyn.

För övrigt är det vanligt att albaner beställer in många smårätter på restaurangerna vid middagstid. Eftersom valfriheten är så stor så kan det vara en bra idé med tanke på hur många olika rätter det finns att välja på.

  • Dricks på 10-15 % ges till restaurangpersonal.

Prisnivåer för mat och restaurangbesök

Maten i Albanien är minst sagt prisvärd och om du går ut och äter en trerätters middag med inkluderad dryck och kaffe kommer notan säkerligen inte landa på en högre peng än 70-90 kronor per person. Att gå ut och ta en öl kostar ca 10 kronor. Det är också vanligt med snabbmatsställen,  med ett hål i väggen där du kan äta en lunch för ca 20-40 kronor eller ännu mindre. På marknader kan du köpa mycket billiga råvaror och även utmed vägkanterna står försäljare och bönder med sin mat och sina råvaror och hoppas att förbipasserande ska stanna och välja ut något ur sortimentet.

Middagstider – När äter man?

Normalt äter man relativt sent i Albanien, ofta runt 21-tiden på kvällen. Det är också vanligt att man tar en lättare lunch i något av de billiga snabbmatsställena i de större städerna. Dricka kaffe kan man emellertid göra när som helst under dagen.