Himara

Himara

Vackert belägen i de södra delarna av Albanien ligger det stillsamma Himara – en fridfull semesterort som passar utmärkt för barnfamiljer, äldre eller par. Havet som skvalpar på stränderna i Himara, är Joniska Havet. Staden är liten till invånarantalet – endast ca 3200 personer är bosatta här. Himara är mest känd för sina stränder som är helt och hållet naturliga. Den mest berömda stranden heter Palasa. På den landsteg Ceasar en gång i tiden med sina trupper, när han krigade mot Pompejus.

Se och göra i Himara

Trots att Himara kan räknas som den lugnaste badorten i hela Albanien blir du absolut inte uttråkad om du vistas här. Läs vidare vad orten kan fresta dig med.

Bada och snorkla

Som nämnt har Himara några av Albaniens vackraste stränder som dessutom ingår det i historien på ett intressant sätt. Vattnet är mycket rent och klart, vilket utgör rena guldgruvan för snorklare, dykare och vanliga badare. När du plaskar i vattnet förses du med en fantastisk vy, eftersom den grekiska ön Korfu är synlig på andra sidan. Ta gärna båten dit över för ett dagsbesök.

Palermo Castle

Bara ett fåtal minuters färd med bil från södra Himara, i närheten av orten Vlora, reser sig ett ståtligt slott – Palermo Castle. Från början hette slottet Ali Pasha Tepelena men fick med tiden ett smeknamn. Slottet må vara av mindre modell, men faktum är att det har funnits en rad dolda hemligheter i vrårna som byggarna som upprättade härligheten, fick betala ett dyrt pris för. De flesta satte livet till på grund av att de kände till vad som gömde sig där. Det var tacken för att de skapade den listiga planlösningen.

Ta sig hit och ta sig runt

Det går bra att flyga till Korfu och ta färjan över till Himara. Båtarna kör i skytteltrafik och går till ett antal albanska badorter. Både charter och reguljärflyg trafikerar Korfus flygplats. Norwegian har exempelvis direktrutter under sommaren. Det andra alternativet är att flyga till Tirana med mellanlandning i t.ex. München eller Budapest och vidare ta bussen från flygplatsen eller hyra bil och åka söderut mot Himara. Åker du buss kostar det ca 80 kronor och tar 8 timmar. Sträckan är drygt 300 km, och eftersom vägarna är krokiga och delvis går i bergiga områden, får du räkna med en långresa för att nå din slutdestination.

Ta sig runt

I Himara promenerar man som bäst. Det finns lokalbussar och minivans att ta, men ett snabbare  alternativ som dessutom är mycket prisvärt, är att haffa en taxi. Arrangerade bussturer är inte lika vanligt, av den enkla anledningen att turismen inte är så rotad här ännu.

Shopping i Himara

Då Himara är en mycket liten stad och ännu förhållandevis oexploaterad, är shoppingutbudet inte enormt. Vid stränderna finns det emellertid alltfler småbutiker som öppnar och inne i centrum kan du, även där, hitta mindre affärer med lokala råvaror och hantverk. Vill du ha en utökad shoppingupplevelse, kan du med fördel åka bort till Korfu eller ta dig till Saranda som är en större semesterort. Vad du än handlar, kan du dock vänta dig ett gynnsamt pris som får din plånbok att skratta.