Saranda

Saranda

Albanien har länge varit ett relativt isolerat land på grund av diktaturen. Det är egentligen inte förrän på senare tid som landet har börjat öppna upp och sträcka ut armarna mot nyfikna turister. Dock har de många badorterna i landet redan varit överfulla av albanierna själva och ett av dessa tillhåll är Saranda som beskrivits som ”Smekmånadernas stad”. Numera går det även charterflyg från Sverige till Saranda och turisttillströmningen tycks bara växa med åren – inte minst för att det än så länge inte är så exploaterat samt att kostnadsläget är mer än gynnsamt.

Se och göra i Saranda

Saranda antas vara den mest moderna badorten i Albanien och den utvecklas allteftersom de goda ryktena om den sprids. Staden tar emot med fräscha stränder, nybyggda hotell och en stadskärna fylld av historia. Dessutom finns det många tillfällen för att göra utflykter till närliggande platser. Här ges du ett axplock av idéer att fylla dina dagar med.

Saranda – Med havet som utgångspunkt

Från Saranda tar det endast 45 minuter med färja till den grekiska ön Korfu. Turen är både billig och trevlig. Passa även på att ta bussen till Ksamil, där natursköna stränder väntar på dig. Med båt kan du sedan utforska 4 intilliggande öar till en kostnad av 8 futtiga kronor!

Butrin – ett historiskt guldkorn

Bara en kort resa (gärna med taxi) från Saranda, ligger Butrin – en arkeologisk ort/fyndplats där fornlämningar och historiska spår vittnar om liv och rörelse 3000 år tillbaka i tiden. Alla kultur- och historieintresserade gör rätt i att stanna till här. I Butrin kan du vandra omkring bland ruiner och delar av den gamla amphiteatern. För länge sedan bedrevs handel i Butrin, där mat och andra varor såldes till Korfu.

Basaren i Gjirokastër

Älskar du marknader och basarer är Gjirokastër platsen för dig. Den omnämns som en gammal stenstad och finns på UNESCO:s världsarvslista sedan 2005. Tillsammans med grannstaden Berat, är de två som hämtade ur det Ottomanska riket, med många minnen från den eran. Den mest kända sevärdheten är den urgamla basaren som fortfarande sätter staden på kartan. Här kan du fynda allt mellan himmel och jord.

Ta sig hit och ta sig runt

Den enklaste rutten till Saranda är att flyga till Korfu och ta färjan över till Albanien. Det andra alternativet är att flyga till Ioannina i Grekland, och vidare genom passkontrollen vid Kakavia. Till båda flygplatserna går det charterflyg, men om du flyger reguljärt under sommarmånaderna, kan du välja Norwegian från Stockholm-Arlanda som går direkt till Korfu på 3h 20 minuter.

Föredrar du att färdas med bil genom Europa, är den enklaste färdvägen genom Tyskland och Tjeckien, vidare mot Ungern, Serbien och Montenegro. Sträckan är lite över 230 mil och tar 25 timmar om du kör i ett streck.

Ta sig runt

Eftersom Albanien är så pass billigt vad du än företar dig, så är det många turister som drar nytta av de prisvärda taxiresorna. Faktum är att det är så billigt att åka taxi i Albanien att många väljer att enbart utnyttja detta färdsätt. Vill du exempelvis åka mellan Saranda och Ksamil kostar det runt 70 kronor. Flertalet taxichaufförer är dessutom villiga att ge dig sitt telefonnummer så att du kan ringa och beställa en ny resa inom kort. Med andra ord kan det nästan bli som din egen ”privatchaufför” om ni kommer bra överens.

Många väljer också att ta bussen när de gör utflykter. Det går många minibussar genom Albanien som kostar en spottstyver. Tågnätet fungerar men tågen går vanligtvis mycket sakta och är extremt billiga på grund av den låga hastigheten och slitaget i vagnarna. Ett alternativ är att hyra bil som i Albanien kostar ca motsvarande 160 kronor/dag. Dock kan det vara bra att veta att folk väljer sina egna trafikregler och att du bör se upp i rondeller och liknande.

saranda hamn 1024x662 - Saranda
En tidig morgon i hamnen i Saranda.

Shoppingmöjligheter

Shoppingutbudet är inte lika utbrett i Albanien som i t.ex Italien eller Frankrike men det är förmodligen inte därför du kommer hit. Dock dyker det ofta upp småbutiker titt som tätt utmed strandpromenaden och i centrum. I Gjirokastër finns det en välkänd basar med massor av varor. Butiker i Albanien är i regel öppna till kl. 22 och priserna är i allmänt mycket låga i jämförelse med här hemma.

Produkter att inte missa

Något du bör köpa med till Sverige är den albanska honungen som är utsökt. Det går även att hitta mycket billiga italienska skor från välkända varumärken. Glöm heller inte att köpa dig en flaska Skanderbeg – den albanska konjaken.