Dürres

Dürres

Dürres är en hamnstad i mellersta delen av Albanien och är landets äldsta ort. Numera har Dürres också förknippats med Dürres Riviera – den långgrunda sandstranden som är över 1 mil lång. Utmed stranden har allt fler hotell och restauranger poppat upp genom att turismen ökar. Dock vittnar gamla bunkrar och förfallna kåkar lite här och var om att Albaniens svåra år inte sträcker sig speciellt långt tillbaka i tiden, men då turismen är i färd med att blomstra då investerar fler och fler i charter och nybyggnationer. Idag är Dürres en mindre storstad med sina drygt 113 000 invånare och du som reser hit kommer att både märka av de gamla vingslagen från kommunisttiden samt den moderna utveckling som visar att Albanien nu är på rätt väg.

Se och göra i Dürres

Dürres ligger relativt bra till i mitten av Albanien. Därifrån kan du lätt hitta förbindelser till andra badorter eller storstäder som Tirana som ligger 4 mil bort. Dock har även Dürres mycket att bjuda på eftersom det är en stad som daterar till ca 600 år f.Kr. Balkans största amfiteater, venetianska tornet och det arkeologiska museet är bara 3 exempel på besöksmål.

Vandra till Rodonitudden

Dürres är en kuststad med vacker natur, vit sandstrand och klarblått vatten. För att uppleva omgivningarna och supa in atmosfären kan du vandra till Rodonitudden som ligger norr om staden. Från udden kan du beskåda den dramatiska kustremsan, en utsikt som heter duga och de fina stränderna. Perfekt för en dagsutflykt för att kombinera motion och upptäcktsfärd.

Ett besök i Tirana – ett måste

Huvudstaden Tirana ligger endast ett stenkast därifrån och nås enkelt via buss eller hyrbil. Tirana är en livlig stad och har ett enormt utbud av kaféer. Staden består av en skön och intressant mix av kommunistiska minnen och sevärdheter, varvat med moderna inslag som shoppingcentrum och trendiga barer. Är du sugen på ett hektiskt nattliv med barrundor, är Tirana ett måste.

Kruja – marknader och historiska personligheter sida vid sida

Alldeles i närheten av Dürres och belägen i nordöstra delen av Albanien ligger en liten by vid namn Kruja. Här finns Skanderbegs museum som är inhyst i slottet och är ett av Albaniens mest hyllade museer. För dig som hört namnet Skanderbeg men kanske inte riktigt kan koppla varifrån det kommer, kan det vara värt att veta att Albaniens mest kända konjakmärke, kallas Skanderbeg. Skanderbeg själv var en hertig och levde på 1400-talet. Han blev en lovprisad krigshjälte när han försvarade landet mot ottomanerna.

Kruja har, förutom det berömda muséet, också en välbesökt hantverksmarknad för dig som vill shoppa loss. Här hittar du vackra smycken och kreativ keramik.

durres riviera panorama - Dürres
Dürres riviera är populär både bland albanska och utländska turister.

Ta sig hit och ta sig runt

För att ta sig till Dürres kan du först resa till Tiranas flygplats och sedan åka vidare med buss eller anordnad transfer, alternativt hyra bil på flygplatsen. Resan brukar ta ca 45 minuter – 1 timme. Det är viktigt att understryka att det ännu inte går något direktflyg till Albanien. Du måste således byta minst en gång, genom att ta någon av de stora, europeiska flygbolagen till exempelvis Wien eller Budapest först. Det går också färjor till och från italienska Bari som kan vara ett alternativ om man semestrar i Italien och vill undersöka en billigare granne med samma sol-, bad- och kulturmöjligheter.

Ta sig runt

Dürres är ingen liten stad men det är heller ingen storstad. Därför är det gångavstånd till det mesta. I innerstaden går det bussar och förbindelserna med exempelvis Tirana är goda. Ska du åka inom staden, kan en taxiresa vara det bästa alternativet då det både är billigt och går snabbt. I Albanien är det vanligt att flera personer delar på en taxi eller buss och det gör resan ännu billigare.

Shopping

Längs med strandpromenaden och i stadskärnan i Dürres har butikerna utökat på bara en kort tid. Hantverk, smycken, honung och kläder – utbudet växer så det knakar. Ett tips är att bege sig till Flagship – ett shoppingcentrum mitt i stadskärnan med massor av modevarumärken samt en hel del snygga märkesskor till outletpriser.