Bra att veta om Albanien

Bra att veta om Albanien

Många har talat om Albanien som ett nytt och ännu oexploaterat land som kan jämföras med hur det tidigare var med Kroatien. Men efter att researrangörerna långsamt började göra reklam för Albanien som ett av de allra billigaste resmålen, så har folk börjat strömma till. Här kan du läsa om viktiga restips och annat smått och gott om du funderar på att spendera din nästa semester i Albaniens outforskade landskap.

Bästa tiden att resa

För att kunna njuta fullt ut av allt som Albanien lockar med, bör du åka dit under sen vår eller under tidig höst. När vintern slår till brukar det bli alldeles för kallt för att vistas i detta bergiga land om du inte befinner dig på låglandet där temperaturen brukar bli 7 grader. Under högsommaren kan det bli gassande sol och extremhetta på uppemot 40 grader. Albanien har ca 300 soldagar per år, och det vill inte säga lite.

Eluttag

När du reser till Albanien behöver du inte medta någon adapter. Spänningen är 220 V.

Åldersgränser

Den sexuella myndighetsåldern i Albanien är 14 år. Åldersgräns för alkoholkonsumtion saknas i Albanien. För att hyra bil måste du vara 23 år, men vanligen tillämpas en extra avgift för förare under 25 år.

Valuta

I Albanien betalar du med Lek eller leke som man säger. 100 leke (ALL) = ca 8 SEK. Att betala med Euro är dock uppskattat och många inrättningar föredrar till och med att få Euro istället för leke, men priset på saker och ting kan då stiga en smula. Tänk på att du inte kan växla leke hemma i Sverige. Istället måste du växla på flygplatsen. Det går även bra att betala med de välkända kreditkorten på restauranger, hotell och liknande. Prisnivåerna i Albanien är ungefär hälften så höga som i Sverige.

Tidsskillnad

Det råder ingen tidsskillnad mellan Sverige och Albanien.

Visum

Är du svensk medborgare kan du stanna i Albanien under 90 dagar utan att krävas på visum. Endast ett giltigt pass behövs. Ditt pass får inte bli ogiltigt inom 6 månader från inresedatumet så tänk på att förnya det om det ligger i gränszonen. Visumregler har dock tendens att ändras snabbt, så om du vill vara på den säkra sidan, bör du kolla med den albanska ambassaden först.

Vaccinationer

Har du varit i ett afrikanskt eller sydamerikanskt land innan du kliver på albansk mark, krävs ett gula febern-intyg. Rekommenderade vaccinationer är i övrigt hepatit A- och B-vaccin, stelkramp/difteri/polio samt vaccin mot kolera (Dukoral) om du ska vistas på landsbygden.

Larmnummer

Nödnumret i Albanien, om du skulle råka ut för något, är 112 som på de flesta håll i övriga Europa. Polisen har 129 som nummer och brandkåren 128. Var särskilt uppmärksam när du är ute och kör på albanska vägar. Trafikreglerna efterföljs sällan och om du inte är uppmärksam kan du råka ut för olyckor.

Sjukvård

Den albanska sjukvården ligger ganska långt under den svenska. Dock finns det några privata inrättningar i huvudstaden Tirana som håller betydligt bättre nivå, med svenska mått mätt. Vid köp av mediciner får du vara beredd på att utgångsdatumet har passerat sedan länge eller att du faktiskt köper på dig pirattillverkade preparat. Ta med dig en heltäckande reseförsäkring som också täcker sjukvård.

  • Undvik att dricka kranvattnet!

Svenska och albanska ambassaden

Den albanska ambassaden i Sverige finns på Lidingö: telenummer 08-731 09 20. I Albanien kan du hitta den svenska ambassaden på Pjeter Budi No. 56, i Tirana.

Landskod

Landskoden för att ringa till Albanien är +355. Vill du ringa hem till Sverige från Albanien slår du +46 innan det svenska numret och tar bort den första nollan.